Trojans

Wat is een trojan?

Een trojaans paard is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Wat doen wij tegen trojans

Al onze email- en internetdiensten (zowel kabel als DSL) worden opgeleverd met een gratis antivirus dienst die tevens kijkt naar trojans. Hieronder wordt toegelicht hoe u uzelf kunt beschermen tegen trojans.

Wat kunt u doen om trojans te voorkomen

Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail, vermomd als liefdesbrief of pornografisch materiaal, maar kunnen ook via chatprogramma’s worden verspreid of verstopt zitten in programma’s die gedownload worden van een website of een P2P-programma. Wees daarom altijd voorzichtig bij het openen van email-bijlages, zeker bij email afkomstig van onbekenden.