Over IAE

Stichting Internet Access Eindhoven (IAE) werd opgericht op 31 maart 1994 door 4 jonge, net afgestudeerde TU/e studenten/ingenieurs. IAE begon in gebouw O van TU/e terrein te Eindhoven. De serverruimte bestond destijds uit een open houten IKEA-rek met daarop oa. een webserver, een newsserver, een mailserver, DNS server en ondersteunende systemen waaronder een backup-unit en portmaster met 15 inbelmodems. De verbinding naar het internet liep via de TU/e naar het landelijke Surfnet.

Een van de oprichters werd benoemd tot directeur. De helpdesk bestond uit een pool parttime TU/e studenten, welke kosteloos, de klanten hielpen. Als vergoeding kreeg de student een inbelaccount waarmee onbeperkt internetten mogelijk was. Daarnaast werd een systeembeheerder en een PR manager aangetrokken.  Op 24 november 1995 werd de stichting omgezet naar een B.V.

iae-35     iae-36
IAE genoot voornamelijk lokale en regionale bekendheid in Eindhoven, Oost-Brabant en Noord- Limburg en groeide als kool. Mond tot mond reclame en aanwezigheid op lokale consumentenbeurzen zorgde voor een snelle lokale groei. Bovendien werd  elke maand een gratis internet zaterdag georganiseerd in het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Hier kon je gratis internetten en kreeg je gratis support. Veel particulieren maakte hier dankbaar gebruik van en namen letterlijk de PC onder de arm mee. De meest voorkomende problemen waar weinig kennis van was bij gebruikers waren inbelproblemen met het inbelmodem.

De eerste 5 jaar groeide IAE flink, mede onder invloed van de groeiende vraag vanuit zakelijk Eindhoven, en stond de headcount op 40. De behoefte naar meer kantoorruimte werd noodzakelijk en er werd besloten tot het ontwerpen en het bouwen van een nieuw pand.

Op Science Park Eindhoven werd de Webwall gebouwd, een hyper modern gebouw met veel kantoorruimte en een eigen datacenter in de kelder. De tegels liggen in de vorm van het World Wide Web, terwijl de Wall, (de stenen muur op de bovenste verdieping) verwijst naar de te gebruiken Firewall in een netwerk.

In november 2000 is IAE verhuisd naar Webwall maar de groei stopte niet. En in datzelfde jaar werd IAE onderdeel van Via.Networks, een International Service Internet Provider actief in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italie, Spanje, Portugal, Engeland en Amerika. Via.Networks had een jaar eerder bART Internet Services gekocht, een landelijke ISP met het hoofdkantoor in Rotterdam een lokale provider met  voornamelijk zakelijke klanten en particuliere kabelklanten. Door de samenvoeging van IAE en bART werd de internationale footprint flink uitgebouwd. Via.Networks besloot het kantoor in Rotterdam op te heffen en alle activiteiten voort te zetten in het nieuwe Webwall pand in Son.

iae-21     iae-20

Het van oorsprong Engelse Claranet toonde in 2005 interesse in de Nederlandse vestiging van Via.Networks en nam uiteindelijk deze vestiging over, samen met de Duitse, Spaanse, Portugese en Amerikaanse vestiging. In de internationale footprint is het uiteindelijk gepositioneerd als Claranet Benelux B.V. Al die jaren is zowel IAE als bART als merk overeind gebleven voor de particuliere markt.