Botnet

Wat is een botnet?

De term botnet wordt vooral gebruikt voor een collectie van aan elkaar gekoppelde computers die programma’s gebruiken welke meestal geïnstalleerd zijn door een virus of trojan. De meeste computers die door deze programa’s worden geïnfecteerd, draaien onder Microsoft Windows. Al kunnen andere besturingssystemen ook worden aangetast. De geïnfecteerde computers heten ook wel zombies, het botnet heet ook wel zombienetwerk. Een botnet dient voor het versturen van spam, maar triggert steeds vaker ook een DDoS-aanval.

Bij een DoS-aanval Denial-of-service raakt een computersysteem in een situatie waarbij het niet in staat is te functioneren. Deze situatie kan door verschillende oorzaken optreden. De bekendste oorzaak is de denial-of-serviceaanval door een computerkraker, maar ook een onbedoelde fout (bijvoorbeeld een bug in een programma) of een ander neveneffect kan een denial of service veroorzaken. Een DoS schaadt de beschikbaarheid van een systeem.

Wat doen wij tegen botnets

Wij monitoren aandachtig het verkeer dat over onze internet- en emailplatforms gaat. Bij overbelasting komt er bij ons een melding binnen en kunnen wij na een analyse een mogelijk botnet identificeren, wanneer het ons netwerk betreft. Hieronder kunt u zien hoe u uzelf kunt wapenen tegen botnets.

Wat kunt u doen om niet in een botnet te belanden

Houd uw computer up-to-date, installeer beveiligingsupdates en gebruik een firewall. Download nooit programma’s van websites die u niet vertrouwt en klik niet zomaar op ‘OK’ op websites of in popups. Blijf bij de les en wees kritisch tijdens het internetten.